В Україні спостерігається різке коливання цін на яблука.
Експерти роз'яснили причини підвищення цін на яблука.
В Україні спостерігається значне подорожчання яблук. Аналітики вказують на те, що такі високі ціни не спостерігалися вже тривалий час.
Цю інформацію наводить кореспондентка ТСН Олена Лоскун у своєму матеріалі.
Надія ділиться, що постачає яблука на ринок з Вінничини. Найбільш дорогий сорт — "Фуджі", ціна якого становить 55 гривень за кілограм. Інші яблука у неї продаються від 35 гривень за кіло. Торік ціни були приблизно по 20 гривень. Жінка зазначає, що підвищення вартості стало необхідним через витрати на електроенергію: лише за місяць вона платить близько 11 тисяч гривень за зберігання товару в сховищі. Додатковим фактором, що вплинув на ціни, є невеликий урожай, оскільки весняні заморозки завдали значної шкоди квітучим деревам.
Агроном Віктор Машківський відзначає, що через капризи погоди в Київській області спостерігається недостача яблук. В результаті, ціни на їхні фрукти також зросли.
"Урожайність залишає бажати кращого. На площі в 43 гектари зібрали всього 290 тонн", - зазначає агроном-садівник.
Невдача цьогоріч спіткала також наших європейських сусідів, запевняють експерти. Через неврожай - тамтешні виробники продукцію вирішили притримати. І яблук до нас масово ще не везуть.
"Внутрішній європейський ринок, до якого ми також відносимося, задекларував приблизно на 10% менший урожай, ніж у минулому році. А його найбільший виробник яблука Польща задекларувала на 20%. Це також серйозно тисне на ціни на ринку", - каже керівник компанії з експорту яблук Володимир Гуржій.
Варто зазначити, що на вартість наших фруктів впливають події в далекій Бразилії. Там шкідники завдають великої шкоди урожаю апельсинів, з яких виготовляють сокові концентрати. Бразилія є одним із найбільших виробників і постачальників цього продукту. Внаслідок цього ціни на продукцію зростають. Щоб знизити витрати на виробництво відновлених напоїв, компаніям, які спеціалізуються на цьому, доводиться адаптувати свої рецептури, збільшуючи, наприклад, пропорцію яблучного концентрату.
Українські виробники концентрату під потреби ринку підлаштувалися швидко, приймаючи у фермерів та населення фрукти. Платили добре, тому здорожчало і так зване технічне яблуко, каже продавчиня Надія. Причому, дехто на відповідні потреби віддавав навіть якісні плоди, створюючи дефіцит. Це ж стосується і виробництва соків.
На фермерському господарстві в Київській області виготовляють сік прямого віджиму з власних яблук. Ціна на концентрат не впливає на їхніх виробників, оскільки сік виготовляється виключно зі свіжих фруктів. Проте, через низький урожай яблук, вартість продукту все ж доведеться підвищити.
Яка доля чекає на ціни яблук та виробів з них у найближчому майбутньому? На сьогоднішній день точно передбачити це неможливо. Основними факторами, що вплинуть на ситуацію, будуть обсяги імпорту з Європи, а також швидкість, з якою українські аграрії використають свої запаси фруктів.