7 продуктів, що зміцнюють імунітет у зимовий період та борються з вірусами.
Фітонутрієнти (фітохімікати) - це сполуки або хімічні речовини рослинного походження, які сприятливо впливають на організм.
Серед них можна виділити каротиноїди, флавоноїди та ізотоціанати, які здатні по-різному діяти на організм, виступаючи як антиоксиданти або засоби, що знижують запалення. Ці сполуки сприяють зміцненню імунної системи, регулюють гормональний баланс та виконують ряд інших суттєвих функцій.
Багато фітонутрієнтів мають антиоксидантні властивості, які допомагають запобігти пошкодженню клітин у всьому тілі.
Фітонутрієнти можуть виконувати інші біоактивні функції для зміцнення здоров'я. Деякі з них можуть позитивно впливати на імунну систему та гормони.
Вони також здатні виконувати функції антибактеріальних або противірусних препаратів.
Дослідження підтвердили, що певні фітонутрієнти можуть зменшити ймовірність розвитку раку, серцево-судинних захворювань, інсультів, а також хвороб Альцгеймера і Паркінсона.
Вони присутні у яскравих фруктах і овочах, оскільки фітонутрієнти надають рослинам виразний колір, унікальний смак і запах.
Фітонутрієнти можна розглядати як елемент "імунної системи", оскільки вони сприяють захисту організму від вірусів, бактерій, грибків та паразитів.
Дієтолог Ольга Безугла виділила продукти, що багаті на фітонутрієнти:
"Якщо ви хочете бути здоровим й отримувати насолоду від їжі, намагайся робити свою тарілку якомога різнобарвною", - додала експерт.
Важливо знати, що жодна добавка не може замінити всі переваги здорового харчування.