7 найшкідливіших продуктів для вашого імунітету. Уникайте їх, якщо прагнете залишитися здоровими!
Детальніше про те, які продукти слід виключити з вашого харчування, читайте у статті на сайті РБК-Україна (проект Styler).
Які фактори сприяють укріпленню імунітету?
Імунна система подібна до мантії, яка захищає ваше тіло від інфекцій. Щоб добре функціонувати, йому потрібна ваша підтримка. Хоча ви не можете все контролювати, ви можете внести деякі зміни у свій раціон і спосіб життя, які зміцнять природний
Хоча немає жодного продукту чи харчової добавки, яка б забезпечила вам абсолютний захист від хвороб, ваша харчова звичка може значно вплинути на зміцнення імунної системи, допомагаючи запобігти інфекціям.
Дієта, багата клітковиною та корисними жирами, а також ключовими поживними речовинами (такими як вітаміни A, E, C, D, цинк і залізо), може підтримати імунну систему.
Окрім раціонально збалансованого харчування, важливо також враховувати й інші чинники, які сприяють зміцненню імунної системи. До таких належать:
7 продуктів, які можуть знизити вашу імунну систему
Быстрое питание
Швидка їжа має безліч шкідливих наслідків для організму. Регулярне вживання таких страв може також позначитися на вашій імунній системі.
Якщо у вашій дієті багато такої їжі та продуктів із високим ступенем обробки, це може спричинити запалення, збільшити кишкову проникність і спричинити бактеріальний дисбаланс у вашому кишечнику, що зрештою може негативно вплинути на ваше імунне здоров'я. Обмежте такі продукти до мінімуму.
Солоні делікатеси та страви.
Харчування з високим вмістом солі може викликати запалення тканин і збільшити ризик аутоімунних захворювань. Тому солона їжа (наприклад, чіпси, фастфуд, заморожені страви) може послабити імунну відповідь організму.
Сіль здатна порушувати нормальну роботу імунної системи, впливати на склад кишкової мікрофлори, зменшувати протизапальні реакції та стимулювати виробництво імунних клітин, що може викликати розвиток аутоімунних захворювань.
Завищене споживання солі негативно впливає на вже існуючі аутоімунні захворювання, такі як хвороба Крона, ревматоїдний артрит, вовчак і виразковий коліт. Внаслідок цього, варто обмежити використання кухонної солі та продуктів з високим вмістом натрію, оскільки це може позитивно позначитися на функціонуванні імунної системи.
Этиловый спирт
Этиловый спирт може впливати на різноманітність здорових бактерій у вашому кишечнику та сприяти зниженню функціональності кишкового бар'єру, що означає, що патогени можуть проникнути через нього.
Зловживання алкоголем може негативно вплинути на здатність імунної системи до адаптації, а також заважати якісному сну, що є критично важливим для її нормального функціонування.
Солодощі та солодкі напої
Споживання продуктів з підвищеним вмістом цукру збільшує ймовірність розвитку ряду хронічних захворювань, таких як ішемічна хвороба серця та діабет 2 типу, а також негативно впливає на здатність імунної системи протистояти хворобам. Дослідження показали, що підвищений рівень глюкози в крові може порушити функцію кишкового бар'єру та змінити баланс мікрофлори кишечника, що, в свою чергу, може вплинути на імунну реакцію і підвищити вразливість організму до інфекційних захворювань.
Обмеження споживання їжі та напоїв з високим вмістом цукру (торти, морозиво, солодощі та солодкі напої) може покращити ваше загальне здоров'я та покращити вашу імунну систему.
Обсмажені страви
Обсмажені страви багата групою молекул, які називаються кінцевими продуктами прогресивної глікації (AGE). AGE утворюються, коли цукри реагують з білками або жирами під час приготування при високій температурі (наприклад, смаження). Якщо їх рівень в організмі занадто високий, AGEs можуть сприяти запаленню та пошкодженню клітин.
Дієта, що характеризується високим рівнем кінцевих продуктів глікації (AGE), може підвищити ризик розвитку різних захворювань, включаючи метаболічний синдром, певні види раку та серцево-судинні хвороби. Зменшення споживання AGE можливе шляхом обмеження вживання картоплі фрі, чіпсів та продуктів, які підлягають смаженню, таких як курка, бекон або риба.
Приготоване та підсмажене м'ясо.
Оброблене та обвуглене м'ясо містить високий рівень AGE (кінцеві продукти глікації). Зокрема, цей показник особливо виражений у таких продуктах, як смажений бекон, запечені курячі ніжки зі шкірою та грильований стейк.
Оброблене м'ясо також містить насичений жир. Як показують деякі дослідження, дієта з високим вмістом насичених жирів і низьким вмістом ненасичених жирів може сприяти зниженню імунітету. Крім того, велике споживання обробленого та обпаленого м'яса пов'язане з різними захворюваннями, включаючи рак товстої кишки.
Продукти, багаті омега-6 жирами
Для нормального функціонування організму необхідні як омега-6, так і омега-3 жири. Водночас, західні раціони зазвичай містять надмірну кількість омега-6 жирів і недостатньо омега-3. Цей дисбаланс вважається фактором, що підвищує ризик розвитку захворювань і може впливати на роботу імунної системи. Проте, для більш глибокого розуміння складної взаємозалежності між омега-6 і омега-3 жирами потрібно провести додаткові дослідження.
Дослідники наполегливо рекомендують підтримувати оптимальний баланс між омега-3 і омега-6 жирними кислотами, який має варіюватися від 1:1 до 4:1. Це означає, що важливо збільшити споживання продуктів, які містять омега-3 (таких як лосось, волоські горіхи та насіння чіа), і зменшити вживання продуктів, багатих омега-6 (наприклад, рапсової, соняшникової, кукурудзяної та соєвої олій).